تیرآهن IPE و INPدو مدل استاندارد از تیرآهن هستند که تفاوت‌هایی با هم دارند اما فرق تیرآهن IPE و INP چیست؟ مهم‌ترین فرق آنها در شکل ظاهری است که ناشی از ضخامت بال می‌شود. در تیرآهن INP، ضخامت بال با فاصله گرفتن از جان کاهش می‌یابد اما در تیرآهن IPE، ضخامت بال همچنان ثابت است.

تیرآهن IPE چیست و چه کاربردی دارد؟

تیرآهن IPE یک مدل از تیرآهن است که طبق استانداردهای اروپا تولید می‌شود. هر شاخه تیرآهن IPE دارای یک جان و دو بال است. بال‌ها در دو طرف جان در موازات با هم قرار گرفته‌اند. در نتیجه باری که به تیرآهن وارد می‌شود، به صورت متعادلی بین تمام قسمت‌های آن توزیع خواهد شد. بنابراین، تیرآهن می‌تواند در برابر فشارهای خمشی مقاومت زیادی داشته باشد. مهم‌ترین کاربردهای تیرآهن  IPEشامل موارد زیر می‌شود:

  • به دلیل مقاومت در برابر نیروهای خمشی و برشی، در ساخت انواع سازه‌ها کاربرد دارد.
  • از آن به عنوان ستون، تیر در پوشش سقف، نعل درگاه، پل لانه زنبوری و بسیاری موارد دیگر استفاده می‌شود.
  • تیرآهن IPE کاملا ضد زنگ است. در نتیجه از آن در صنایع مختلف مثلا ساخت ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی استفاده می‌شود.

تیرآهن INP چیست و چه کاربردی دارد؟

تیرآهن INP یک مدل دیگر از تیرآهن است که طبق استانداردهای کشورهای چین و روسیه تولید می‌شود. آنچه این نوع تیرآهن را خاص می‌کند، شکل بال‌های آن است که ضخامت آنها با فاصله گرفتن از جان تغییر خواهد کرد. این شکل ظاهری، خصوصیات مکانیکی جالبی به تیرآهن INP می‌دهد و آن را برای استفاده در برخی پروژه‌ها مناسب‌تر می‌کند. مهم‌ترین کاربردهای تیرآهن INP  شامل موارد زیر می‌شود:

  • این نوع تیرآهن در صنعت ساختمان‌سازی برای استفاده در سقف سازه کاربرد دارد.
  • تیرآهن INP گزینه مناسبی برای کشتی‌سازی محسوب می شود.
  • سدسازی یکی دیگر از کاربردهای تیرآهن INP است.
  • از INP در صنعت پل‌سازی به وفور استفاده می‌شود.

فرق تیرآهن IPE و INPچیست؟

فرق تیرآهن IPE و INP در ویژگی‌های ساختاری و ظاهری است که موجب می‌شود کاربردهای مختلفی داشته باشند. شکل و ضخامت بال‌ها بر مقاومت آنها در برابر تحمل بار و شرایط اجرایی تاثیر می‌گذارد. ضخامت ثابت بال‌ها در تیرآهن IPE، موجب می‌شود این نوع تیرآهن در برابر نیروهای خمشی مقاومت بالایی داشته باشد. از طرفی، بسیار آسان‌تر و دقیق‌تر می‌توان آن را به دیگر اجزای سازه متصل کرد. در نتیجه برای استفاده در پروژه‌های ساختمانی، پل‌ها، و سوله‌های بزرگ مناسب است.

در عوض، متغیر بودن ضخامت بال‌ها در تیرآهنINP، موجب می‌شود که این نوع تیرآهن وزن کمتر داشته و برای تولید آن فولاد کمتری مصرف شود. از طرفی، شکل خاص تیرآهن INP، آن را برای استفاده در پروژه با سازه‌های سبک‌تر یا پروژه‌هایی که محدودیت بودجه دارند، مناسب می‌کند.

کدام تیرآهن برای پروژه شما مناسب‌تر است؟

اینکه کدام تیرآهن را برای پروژه خود انتخاب کنید، به نوع پروژه، شرایط محیطی، بودجه، مقاومت مورد نیاز در برابر نیروهای خمشی و برشی و مواردی شبیه این بستگی دارد. هر یک از این تیرآهن‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند که بر عملکرد سازه و هزینه‌های نهایی پروژه تاثیر می‌گذارند. بنابراین توجه به تفاوت تیرآهن IPE و INP می‌تواند در انتخاب نوع مناسب به شما کمک کند.